Στον χώρο των επαγγελματικών laptop η Lenovo έχει αφήσει το στίγμα της εδώ και χρόνια, με τη σειρά ThinkPad να είναι ιδικά κατασκευασμένη για τις ανάγκες της εν λόγω κατηγορίας. Το Lenovo ThinkPad T450 δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς παρά τον μοντέρνο σχεδιασμό του, δε βρίσκουμε πολλές εκπτώσεις σε χαρακτηριστικά και θύρες, ενώ και το πληκτρολόγιο παραμένει ένα από τα κορυφαία στην κατηγορία του.

 

Μοντέρνος σχεδιασμός χωρίς εκπτώσεις

 

Αν κάτι παρατηρήσουμε με το που πάρουμε στα χέρια μας το Lenovo ThinkPad T450 είναι το ελάχιστο βάρος του, σε σχέση με τα αντίστοιχα επαγγελματικά laptop της κατηγορίας. Αυτό συμβαίνει γιατί στην καρδιά του το T450 είναι ένα ultrabook, που σημαίνει ότι πρόκειται για laptop δυνατών προδιαγραφών, όμως με μικρό βάρος και αποτύπωμα. Το βάρος του περιορίζεται στα 1,81 κιλά, κάτι που ο χρήστης μπορεί να το καταλάβει αμέσως με το που το πάρει στα χέρια του. Από την άλλη, το πάχος των 21mm επιτρέπει όλες τις απαραίτητες θύρες να βρουν τη θέση τους, χωρίς καμία (μεγάλη) έκπτωση.

 

Το σασί του Lenovo ThinkPad T450 μπορεί να μην είναι αλουμίνιο, όπως έχουμε δει στην premium κατηγορία, όμως πρόκειται για εξαιρετικής ποιότητας πλαστικό, το οποίο δίνει την αίσθηση στιβαρότητας και σιγουριάς στον χρήστη. Μάλιστα, η Lenovo αναφέρει πως έχει πραγματοποιήσει έλεγχο 11 παραμέτρων και μπορεί να εγγυηθεί την αντοχή του σε ακραίες καιρικές συνθήκες, κάτι που δυστυχώς εμείς δε μπορούμε να ελέγξουμε, αλλά σίγουρα η αίσθηση που μας δίνει στη χρήση δε δίνει πολλά περιθώρια αμφισβήτησης.

 

Η οθόνη των 14.1 ιντσών ανάλυσης HD+ (1600x900p) είναι ιδανική τόσο για εργασίες, όμως και αρκετά ικανοποιητική για προβολή ταινιών. Επιπλέον, η τεχνολογία LCD προσφέρει μεγάλη φωτεινότητα, κάτι που βοηθάει στη χρήση του Lenovo ThinkPad T450 ακόμα και σε εξωτερικά περιβάλλοντα με ήλιο. Ναι, βλέπουμε αρκετά μεγάλα bezel περιμετρικά, όμως αυτό είναι κάτι που πρέπει να “ανεχτούμε” αν θέλουμε ένα laptop με μεγάλη αντοχή.

 

Ίσως το μοναδικό πρόβλημα που συναντήσαμε είναι στο άνοιγμα, καθώς χρειάζεται σίγουρα δύο χέρια και δε γίνεται με ένα (ένα να ανασηκώνει την οθόνη και ένα να κρατάει τη βάση). Ακόμα και αυτό όμως είναι μία “θυσία” για να έχουμε μηδενικό wobbling της οθόνης σε οποιαδήποτε συνθήκη.

 



Όλες οι θύρες που μπορεί να χρειαστείς


Μπορεί να μιλήσαμε για το μοντέρνο σχεδιασμό και το λεπτό προφίλ που διαθέτει το Lenovo ThinkPad T450, όμως όπως είπαμε η εταιρεία δεν κάνει εκπτώσεις. Αυτό είναι κάτι που βλέπουμε στις θύρες της συσκευής, με την ποικιλία τους να καλύπτει όλες σας τις ανάγκες. Στα αριστερά βρίσκουμε μία mini Display Port για σύνδεση με οθόνη, αλλά και δύο θύρες USB 3.0, καθώς και την είσοδο της φόρτισης. Στα δεξιά υπάρχει άλλη μία θύρα USB 3.0, είσοδος για καλώδιο Ethernet (RJ45), έξοδο εικόνας VGA και είσοδο καρτών μνήμης. Τέλος, βλέπουμε μόνο μία θύρα 3,5 χιλιοστών, Στο τελευταίο θα πρέπει να σημειωθεί πως η Lenovo υποστηρίζει όλα τα format καρτών μνήμης (SD, MMC, SDHC και SDXC).

 

Επιπλέον, είναι σημαντικό να πούμε ξανά ότι και οι τρεις USB θύρες είναι τεχνολογίας 3.0. Αυτό σημαίνει πως οι ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων είναι έως και 10 φορές μεγαλύτερες σε σχέση με τα συμβατικά μοντέλα USB 2.0 που βλέπουμε να υπάρχουν σε αρκετά laptop, ακόμα και σήμερα. Η μέγιστη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων φτάνει τα 5 Gbit/δευτερόλεπτο, αν και για να εκμεταλλευτείτε ακόμα καλύτερα αυτές τις ταχύτητες θα πρέπει να έχετε αντίστοιχο USB stick ή εξωτερικό δίσκο 3.0.

 

Εκτός από τις φυσικές θύρες, προφανώς οι Lenovo δε μας αφήνει και χωρίς τις απαραίτητες, ασύρματες θύρες επικοινωνίας. Πέραν της κάρτας δικτύου WLAN a/c που περιλαμβάνει το ThinkPad T450, υπάρχει και η υποστήριξη Bluetooth 4.0 για απρόσκοπτη σύνδεση του laptop με οποιοδήποτε περιφερειακό. Τέλος, υπάρχει μία webcam στο πάνω μέρος της οθόνης, με την ανάλυσή της να φτάνει το βίντεο σε HD, κάτι που θα διευκολύνει ακόμα περισσότερο τις κλήσεις μέσω βίντεο ή την παρουσία σας σε meeting και μαθήματα.


Κορυφαίες επιδόσεις, μπαταρία για ώρες

 

Όπως αναφέραμε, το Lenovo ThinkPad T450 είναι ένα μηχάνημα που απευθύνεται κυρίως στους επαγγελματίες, οπότε στις επιδόσεις είναι το σημείο που η εταιρεία δε θα μπορούσε να κάνει κάποια έκπτωση. Αυτό βλέπουμε να γίνεται και στην πράξη, καθώς το μοντέλο που έχουμε στα χέρια μας φοράει επεξεργαστή Intel Core i5-5300U, κατασκευασμένο με τη μέθοδο των 14nm. Πρόκειται για έναν διπύρηνο επεξεργαστή με τέσσερα threads και μνήμη Cache 3Μ, με τον βασικό χρονισμό του να έχει οριστεί στα 2.3 GHz. Σε περιπτώσεις που θα θέλετε ακόμα περισσότερη δύναμη, ο 5300U μπορεί να φτάσει έως και τα 2.9GHz, χάρη στην τεχνολογία Turbo Boost.

 

Στις επιδόσεις βοηθάει και η μνήμη RAM των 8GB, τεχνολογίας DDR3L. Η εν λόγω τεχνολογία υπόσχεται επιδόσεις της τάξεως DDR3, όμως με την πολύ χαμηλότερη κατανάλωση των 1.35V. Ως μέσω αποθήκευσης βλέπουμε έναν SSD 180GB, για υψηλές ταχύτητες εγγραφής και ανάγνωσης, κάτι που καταλαβαίνει ο χρήστης ακόμα και από την ταχύτατη φόρτωση του λειτουργικού συστήματος Windows 10.

 

Ακόμα και στα γραφικά, παρά την τιμή του, το Lenovo ThinkPad T450 μπορεί να σηκώσει τα δημοφιλέστερα παιχνίδια, όχι όμως σε max γραφικά, χάρη στην ενσωματωμένη κάρτα γραφικών Intel HD 5500. Για παράδειγμα, το Fortnite μπορεί να τρέξει σε low με περίπου 30-40fps. Αντίστοιχα, αλλά πολύ πιο smooth αποτελέσματα, βλέπουμε και στο CS:GO, το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 60fps. Από την άλλη, αν θέλετε να δείτε κάποια ταινία, το T450 μπορεί άνετα να σηκώσει ακόμα και βίντεο σε ανάλυση 2K.

 

Η μπαταρία του Lenovo ThinkPad T450 μπορεί να φτάσει έως και τις 16 ώρες συνεχής χρήσης. Βέβαια, αν κάνετε πιο βαριές εργασίες ή βλέπετε ταινίες, οι ώρες μειώνονται σημαντικά, χωρίς όμως να πέφτουμε ποτέ και σε οποιοδήποτε σενάριο χρήσης σε κάτω από 4 ώρες συνεχής χρήσης. Το ίδιο ισχύει και αν έχετε το laptop συνδεδεμένο σε κάποιο εξωτερικό monitor ή τηλεόραση.

 


Premium εμπειρία χρήσης


Αυτό που κάνει τη σειρά ThinkPad ξεχωριστή εδώ και χρόνια είναι η επιμονή της Lenovo στο να προσφέρει κορυφαία εμπειρία χρήσης στους αγοραστές. Αυτό βλέπουμε για ακόμη μία φορά, με το πληκτρολόγιο να είναι πραγματικά ένα από τα πιο ξεκούραστα που μπορεί να βρει κανείς σε laptop. Όχι μόνο υπάρχει το ιδανικό κενό μεταξύ των πλήκτρων για διαχωρισμό στο χέρι, αλλά τα ίδια τα πλήκτρα έχουν πολύ καλής ποιότητας texture, αλλά και “βάθος” στη μέση, για να μπαίνει ακριβώς το δάχτυλο κατά την πληκτρολόγηση. Επιπλέον, το Space Bar είναι ανασηκωμένο στη μέση, ώστε ο χρήστης να το βρίσκει αρκετά πιο εύκολα.

 

Προφανώς, το touchpad δεν πάει πίσω. Χάρη στα Windows 10 και τους νέους Precision drivers της Microsoft, το trackpad ακολουθεί το δάχτυλό σας σε κάθε χιλιοστό της κίνησης. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε gestures με δύο δάχτυλα για άνετη πλοήγηση πάνω/κάτω, αλλά και δεξιά/αριστερά. Βέβαια, θα πρέπει να πούμε πως λόγω του μικρού footprint του laptop αλλά και του μεγάλου πληκτρολογίου, το trackpad δεν είναι και το μεγαλύτερο της κατηγορίας. Σίγουρα όμως έχει αρκετό χώρο για να μη δυσκολευτείτε καθόλου στην πλοήγηση.

 

Μία κορυφαία χρήσης συμπληρώνεται με τον ήχο, έναν τομέα που παίρνει άριστα το Lenovo ThinkPad T450. Αρχικά θα πρέπει να αναφέρουμε πως ένα από τα μεγάλα θετικά είναι ο ήχος που δεν υπάρχει, αυτός δηλαδή από το ανεμιστηράκι. Ακόμα και σε περιπτώσεις σκληρής εργασίας, το ανεμιστηράκι κρατούσε δροσερό το laptop χωρίς να ακούγεται σχεδόν καθόλου. Πάμε στο δεύτερο άριστα, το οποίο έρχεται από τα διπλά ηχεία. Σίγουρα δεν έχουμε να κάνουμε με τα δυνατότερα ηχεία σε laptop, όμως η ποιότητα είναι αυτή που κάνει τη διαφορά. Για όσους θέλουν να βλέπουν ταινίες και σειρές στο laptop, ο ήχος από τα διπλά ηχεία του T450, σε συνδυασμό με τις τεχνολογίες Dolby Home Theater και Advanced Audio θα σας μαγέψουν. Τέλος, η HD webcam συνοδεύεται από διπλά μικρόφωνα ψηφιακής συστοιχίας, τα οποία εξασφαλίζουν εξαιρετική ποιότητα ηχογράφησης και κλήσεων.




Για τον επαγγελματία και όχι μόνο

 

Το Lenovo ThinkPad T450 είναι για τους επαγγελματίες, χάρη στο κορυφαίο πληκτρολόγιο, τις άριστες επιδόσεις αλλά και την κατασκευή αντοχής που διαθέτει. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε μπορεί να ανταποκριθεί και στις υπόλοιπες κατηγορίες χρηστών. Οι φοιτητές θα βρουν τον ιδανικό σύντροφο για ταινίες και εργασίες, με πανεύκολη μεταφορά χάρη στο εξαιρετικά μικρό του βάρος. Όσοι κάνουν τηλεκπαίδευση και τηλεργασία σίγουρα θα αξιοποιήσουν στο έπακρο τα υψηλής ανάλυσης μικρόφωνα και webcam, ενώ ακόμα και οι casual gamers θα μπορούν να παίξουν on the go τα αγαπημένα τους παιχνίδια, χωρίς να ανέβουν στο budget ενός gaming laptop.

 

Μπορείτε να βρείτε το Lenovo ThinkPad T450 εδώ