Μπορεί τα Windows 11 να έχουν ανακοινωθεί και να έρχονται στις ζωές μας από τον ερχόμενο Οκτώβριο, όμως αυτό δε σημαίνει πως τα Windows 10 θα σταματήσουν να υποστηρίζονται. Επειδή ήδη πολλοί φίλοι του PCLove μας ρωτάτε, σήμερα θα απαντήσουμε στα σημαντικότερα ερωτήματά σας σχετικά με το τρέχον λειτουργικό της Microsoft.

 

Μέχρι πότε θα έχουν υποστήριξη τα Windows 10;

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η Microsoft, η ημερομηνία EOL (End Of Life) των εκδόσεων Home και Pro των Windows 10 έχει οριστεί στις 14 Οκτωβρίου 2025, απαριθμώντας βέβαια πάνω από 10 χρόνια στην αγορά. Αυτό σημαίνει πως μέχρι και εκείνη την ημερομηνία η Microsoft θα διαθέτει νέες σημαντικές ενημερώσεις, αλλά και νέα χαρακτηριστικά, όπως το ολοκαίνουργιο Windows Store που αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

 

Θα μπορώ να χρησιμοποιώ τα Windows 10 μετά από εκείνη την ημερομηνία;

Προφανώς και τα Windows 10 θα συνεχίσουν να λειτουργούν απροβλημάτιστα, ακόμα και μετά το 2025. Αυτό που δε γνωρίζουμε είναι αν θα υπάρχουν ενημερώσεις ασφαλείας μετά την προαναφερθείσα ημερομηνία EOL. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν ενημερώσεις ασφαλείας, θα πρέπει να μάθουμε μέχρι πότε θα αναβαθμίζεται το πρόγραμμα “Προστασία των Windows” (Windows Defender), κάτι που αναμένουμε να γνωστοποιηθεί κοντά στην ημερομηνία του EOL.


Αν σταματήσει η υποστήριξη του Windows Defender, ο υπολογιστής μου θα είναι ευάλωτος σε απειλές και ιούς;

Σε περίπτωση που το Windows Defender δε συνεχίσει να ανανεώνεται στα Windows 10, θα πρέπει να προμηθευτείτε κάποιο άλλο λογισμικό προστασίας από ιούς και απειλές. Ευτυχώς, πλέον πολλά είναι δωρεάν, οπότε σίγουρα θα μπορείτε να παραμείνετε προστατευμένοι και να συνεχίσετε με ασφάλεια τη χρήση του υπολογιστή σας.

 

Windows 10: Η συνέχεια

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί πως τα Windows 10 αυτή τη στιγμή τρέχουν σε πάνω από 1.3 δισεκατομμύρια υπολογιστές παγκοσμίως. Ταυτόχρονα, οι περιορισμοί που έχει βάλει η Microsoft στις ελάχιστες απαιτήσεις των Windows 11 φαίνεται πως δε θα αλλάξουν και τόσο το τοπίο, με τα Windows 10 να παραμένουν κυρίαρχα για αρκετά χρόνια ακόμα.

Αυτό σημαίνει πως ίσως δούμε την ίδια την εταιρεία να αλλάζει στάση και να επεκτείνει την υποστήριξη των Windows 10 για περισσότερα χρόνια από όσα περιμένουμε. Οπότε, προς το παρόν δε χρειάζεται κανένας πανικός για την έλευση των Windows 11, είτε υποστηρίζεται το μηχάνημά σας είτε όχι. Τα Windows 10 θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται για τουλάχιστον 4 χρόνια ακόμα, ενώ ακόμη και μετά την ημερομηνία EOL σίγουρα θα μπορείτε να προστατευτείτε και να απολαύσετε τον υπολογιστή σας, όπως και σήμερα.

Πηγή: Microsoft